Saunotaanko hämärässä vai kunnon valossa?

Saunan valaistus pitää ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Kuituvalaistus on saunassa jo arkipäivää. Kuituvalaistus on ylivoimainen niin energiatehokkuuden ja valaistustehon puolesta normaaleihin lauteen alle asennettaviin valoihin. Nyky kuitusarjat alkavat olemaan kaikki lasikuitua, joten samalla sarjalla voi valaista vaikka katosta alaspäin ja lauteesta ylöspäin, ilman huolta kuitujen rikkoitumisesta lämmöstä. Esimerkiksi Cariitin lasikuitusarjat kestävät 200 astetta jatkuvaa lämpöä. Nykytrendien mukaan on siirrytty led-pohjaiseen valonlähteeseen, joka säästää niin lompakkoa kuin luontoakin.

Jos kuituvaloja halutaan seinille tai kattoon, ne tulisi asentaa ennen panelointia, jolloin kuidut voidaan viedä haluttuun kohtaan siististi paneloinnin alla. Laudekuidut asennetaan vasta lauteen asennuksen yhteydessä, tai osittain paneloinnin yhteydessä. Kiukaan oma valaistus on hyvä siitä, että vettä heitettäessä kiukaaseen vesihöyry nousee valokiilaan. Tämä on näyttävää katseltavaa ja luo miellyttävää saunatunnelmaa. Magnum Original kiuas on varustettu omilla kuituvaloilla. Alla kuvia panelontivaiheessa kuitujen laitosta.

Valokuitujen käyttö mahdollisuudet saunatilojen valaisemiseksi ovat rajattomat:

  • Sopii kohde-, korostus- sekä yleisvalaistukseen
  • Tilan ja lauteiden muotoja voidaan korostaa tyylikkäästi
  • Valaistuksella voidaan tuoda esiin jokin tilan erikoinen yksityiskohta
  • Valaista esim. löylyvesiastia tai lasiseinään hiekkapuhallettu koristekuvio, lasitiiliseinä tiilien sisältä, jne.

Valokuitujärjestelmä koostuu seuraavista osista:

  • Projektorista
  • Valokuitunipusta
  • Kuitujen päihin asennettavista kaluste- tai valaisinpäätteistä, joiden avulla asennus sujuu helposti ja lopputulos on viimeistelty
  • Valokuidulla voi viedä valoa mihin vain, kuidussa ei ole sähköä eikä lämpöä, vain valoa

Tähtisaunat suunnittelee valaistuksen tarjouspyynössä valaistuksesta tarjouksen pyytäneille automaattisesti, jolloin asiakas saa hyvän käsityksen miten kuituvalaistus toteutettaisiin lauteessa.

Jos kuidut halutaan kattoon, kannattaa suurin osa valoista laittaa lähelle seinään, jotta kuitu luo kolmiomaisen valonsa seinään. Mitä kauemmas kuitu tuodaan seinästä, sitä himmeämmäksi valokiila menee.

Kuitusarjoissa on monesti yksi iso kuitu jolla on tarkoitus valaista joko kiuasta tai muita lisävarusteita. Näitä lisävarusteita voi olla esimerkiksi vesikiulu tai lämpömittari.

Valonmäärää voidaan säädellä niin, että selkänojista ylös tuotuna kuitu valaisee saunaa enemmän. Jos kuituvalot tuodaan lauteen etureunasta alaspäin valaistus on koko saunassa hieman himmeämpi. Täten kuituja on aina enemmän selkänojissa kuin lauteen etureunassa.

Esimerkki pohjakuvasta jossa valaistus suuniteltuna
Esimerkki pohjakuvasta jossa valaistus suuniteltuna

Muut saunan suunnitteluvinkit