Saunan siivous ei ole juoksevalla vedellä pintojen huuhtelua.

Saunan pesu ei ole sitä, että lauteet ja seinät huuhdotaan juoksevalla vedellä joka saunomisen jälkeen. Tämä saa aikaan sen, että puumateriaalit saavat paljon vettä, joka imeytyy syvälle ydinpuuhun. Kun saunan lämpö sulkee pintasyyt puusta, jää myös vesi sinne. Tämä aiheuttaa laudelautojen halkeiluja, koska lauta pääsee turpoamaan sisältä, pintasyyn ollessa suljettuna.

Saunanlauteet kannattaa pestä perusteellisesti 1-2 kertaa vuodessa. Saunan siivous kannattaa aloittaa silloin, kun sauna on varmasti kuiva eikä lattiat tai lauteet ole märkiä. Imuroi lattialta mahdollinen pöly ja muu irtolika. Tähtisaunojen laudemallit on helppo purkaa siivouskuntoon, koska pintalautoja ei kiinnitetä runkoihin ja runkorakenne on mahdollista purkaa pois tieltä alalauteessa. Lauteen pesu suoritetaan vedellä, harjalla ja saunaan tarkoitetulla pesuaineella. Harjaa lauteet pesuaineen kanssa ja huutele kunnolla. Älä käytä karkeaa harjaa, jottei lauteen pinta pääse vaurioitumaan.

Kun kaikki laudeosat on pesy, vie ne takaisin saunaan ja laita sauna lämpeämään n. 40 asteiseksi. Tämä nopeuttaa osien kuivumista. Kuivumisen jälkeen käsittele lauteet parafiiniöljyllä. Paras työkalu parafiiniöljyn levittämiseen on sivellin tai nukkaamaton liina. Kiinnitä suurta huomiota sahauspäiden öljyämiseen, koska ne imevät myös eniten vettä ja likaa. Anna öljyn imeytyä lämpöisessä saunassa 1-4 tuntia ennen käyttöönottoa. Parafiiniöljy on erinomainen suoja saunanlauteille ja sitä myy monet tavaratalot ja apteekit. Parafiiniöljyä voit ostaa myös suoraan Tähtisanoilta.

Seinäpaneeleita ei tarvitse öljytä, koska ne eivät esimerkiksi Tähtisaunojen laudepaketissa pääse juurikaan likaantumaan. Laudepaketit on aina varustettu selkänojilla, joten ei eivät altistu ihokosketukselle joka likaisi niitä. Seinäpaneeleiden pesu tapahtuu samaan tapaan kuin lauteiden, mutta niitä ei luonnollisesti saa pois saunasta. Jos haluat suojata seinäpaneelit erikseen se kannattaa tehdä jo ennen lauteiden asennusta rakennusvaiheessa siihen tarkoitutetulla suojalla. Seinäsuojat eivät sovellu lauteiden suojaamiseen! Kysy lisää lähitavaratalostasi suojausaineista.

Vältä näitä virheitä!

Älä ikinä huuhdo saunanlauteita tai seiniä suoraan saunomisen jälkeen juoksevalla vedellä! Tämä ei ole missään nimessä oikea tapa pitää saunaa siistinä. Älä käytä kloriittia saunan lattioiden tai puuosien pesemisessä! Kloriitti haihtuu lämpöisessä saunassa suoraan hengitysilmaan ja on terveydelle haitallista! Älä myöskään kaada pesuainetta raakana puupinnoille.

Painepesurin käyttö ei ole suotavaa saunaa pestessä.

Huolehdi myös kiukaasta. Se on kuitenkin saunan sydän ja normaalisti kiuas pitää uudelleenkivettää ja/tai vaihtaa kiuaskivet 1-4 kertaa vuodessa, riippuen saunan käytöstä. Vaihda murentuneet kiuaskivet aina uusiin.

Jo pelkällä kivien uudellenlatoamisella saadaan paremmat löylyt irti, koska kivet pakkaantuu ajan kanssa tiiviiksi kiukaan sisällä. Tämä estää ilmankierron kiukaassa ja löyly ei ole niin happirikas.

Kiuaskivien uudelleenlatominen on myös hyvä asia vastuksille, koska kivien painuminen saattaa vääntää kiukaan vastuksia ja pahimmassa tapauksessa vastukset pääsevät kiinni toisiinsa. Tämä rikkoo vastukset nopeasti.

Lasipinnat, eli seinät ja ikkunat pestään kuten normaalitkin lasit. Vältä kuitenkin voimakkaita pesuaineita. Astianpesuaine on hyvä lasipinnoille. Saatavilla on myös savipohjaisia pesuaineita jotka hioo hieman lasiseinän pintaa ja poistaa mm kalkkia lasipinnoilta.

Tähtisaunojen alalauderungot
Tähtisaunojen alalauderungot makaavat palkkikenkien päällä helpon purettavuuden takaamiseksi.

Muut saunan suunnitteluvinkit