Laudesuunnittelussa otettava huomioon saunojien määrä, lauteen muoto ja turvallisuus.

Laude suunnitellaan jokaiseen saunaan saunojien tarpeen mukaisesti, saunan koko ja kiuas huomioiden. Tässä vaiheessa viimeistään pitää tietää mikä kiuas saunaan tulee. Laudekokonaisuus suunnitellaan aina kiukaan mukaan.

Laudemallia valittaessa on hyvä huomioida myös mukavuuden ja ergonomian lisäksi lauteiden helppo pestävyys. Monilla laudevalmistajilla onkin sellaisia lauteita joista istuin- ja jalkalaudeosat saa helposti nostettua pois pesua varten. Tämä helpottaa paljon saunan puhtaanapitoa.

Lauteet kiinnitetään aina ruostumattomilla kiinnitystarvikkeilla.

Laudemateriaaleissa on paljon valinnanvaraa ja jokainen saa itse valita markkinoilta sen mistä pitää. Tärkeintä on aina lauteen pintakäsittely ennen ensimmäistä saunomiskertaa. Parafiiniöljy on siihen hyvin sopiva sen hajuttomuuden ja myrkyttömyyden takia. Parafiiniöljy sopii myös allergia- ja lapsiperheille. Öljykäsittely tummentaa laudetta hieman ja tuo puun syyt kauniisti esiin. Öljy tulee levittää tasaisesti ja varsinkin laudelautojen päihin. Näin estetään veden ja lian imeytyminen puuhun ja näin ollen estetään puun halkeilu. Öljykäsittely myöskin helpottaa lauteiden puhdistusta ja lisää lauteen käyttöikää. Käsittely tulisi uusia jokaisen saunan perusteellisen pesun yhteydessä, noin 2-3 kertaa vuodessa.

Jonkin verran saunan seinissä ja katoissa käytetään myös saunasuojaa, mutta sitä ei saa missään nimessä laittaa lauteisiin, koska se kuumenee saunan lämmetessä. Parafiiniöljyä voidaan käyttää saunan seinissä, katossa ja lauteissa.

Lämpöhaapa laudemateriaali öljyttynä vasemmalla
Lämpöhaapa laudemateriaali öljyttynä vasemmalla
Tuija laudemateriaali öljyttynä
Tuija laudemateriaali öljyttynä

Istuinmukavuutta pystyy muuttamaan lauteen syvyyden sekä istuinlauteen ja jalkalauteen korkeutta muuttamalla. Pitkille saunojille syvä istuinlaude ja hieman tavanomaista korkeampi ylälauteen ja alalauteen väli. Lyhyelle taas toisinpäin. Ikinä ei saada laudetta suunniteltua jokaiselle täydelliseksi, mutta Tähtisaunat voi tarjota hyvän kompromissin. Seuraavana on kuva eräästä tapauksesta, jossa piti suunnitella kahdelle täysin erimittaiselle ihmiselle saunanlaude. Kuvassa on erilaiset istuinsyvyydet ja lyhyemmälle saunojalle teimme jalkalauteelle rahin, jotta korkeusero ei olisi niin suuri. Rahi on irto-osa ja siirrettävissä jalkalauteella.

Kahelle erikokoiselle ihmiselle suunniteltu sauna
Kahelle erikokoiselle ihmiselle suunniteltu sauna

Lauteelle nouseminen ja lauteelta pois lähteminen on tärkeä osa lauteen suunnittelua. Saunan korkeus määrittää yleensä laudekorkeudet ja jos noudatetaan lauteen ihannekorkeutta, saadaan tietoon nousujakkaran ja alalauteen väli. Esimerkkinä, saunan korkeus 2300mm, ylälaude tällöin korkeudessa 1100mm, alalaude 700mm jolloin yksiaskelmaisella portaalla nousuväli on 350mm. Tämä toimii vielä monelle saunojalle, mutta esim liikuntarajoitteiselle korkeus alkaa olemaan liikaa.

Toisena esimerkkinä seuraava, saunan korkeus 2450mm, yläalaudekorkeus tässä tapauksessa 1250mm, alalaudekorkeus 850mm jolloin yksiaskelmaisella portaalla nousuväli on jo 425mm! Tämä on jo liikaa ja tilaan on ehdottomasti laitettava kaksiaskelmainen nousuporras. Toinen seikka lauteelta pois tultaessa on se, että nousujakkaran jälkeen olisi hyvä jättää sen verran tilaa, että saunoja pääsee astumaan maahan ennen saunan oven avaamista. Nousuaukolle kannattaakin jättää tilaa yksiaskelmaisella n 400mm syvällä jakkaralla 600mm-800mm. Tämäkin toki tapauskohtaista ja jos nousu ei ole kamalan korkea, voi nousuaukosta tehdä jakkaran kokoisen.

Tähtisaunat suunnittelee tämän tapauskohtaisesti ja asiakkaan toiveita kuunnellen. Tähtisaunoilta saa myös seinään kiinnitettäviä nousukaiteita helpottamaan lauteelle nousua. Seuraavassa havainnekuvia.

Kaksiaskelmainen porras 800mm alalauteella
Kaksiaskelmainen porras 800mm alalauteella
Yksiaskelmainen porras 800mm alalauteella
Yksiaskelmainen porras 800mm alalauteella

Uudiskohteissa kiukaalle vaaditaan aina suojakaide. Tähtisaunat suunnittelee aina uudiskohteisiin riittävät suojakaiteet. Teemme niin pyöreitä, puolipyöreitä kuin kantikkaita kaiteita niihin kohteisiin joissa kiuas integroidaan lauteen läpi. Perinteisissä suorissa lauteissa kaiteet ovat kiinnitettyinä suoraan alalauteeseen. Alla muutama esimerkki kaideratkaisuista.

Hevosenkengänmuotoinen suojakaide Magnum kiukaalle
Hevosenkengänmuotoinen suojakaide Magnum kiukaalle
Erikoisempi kaideratkaisu kiinnitettynä ylälauteeseen
Erikoisempi kaideratkaisu kiinnitettynä ylälauteeseen

Muut saunan suunnitteluvinkit