Täältä löydät pintaraapaisun siitä mitä kaikkea saunan suunnittelussa tulee ottaa huomioon. Jokainen osa-alue on tärkeä miettiä ennen saunasuunnitelman lyömistä lukkoon.

Mitoitus

Mitoitus

Saunaa suunniteltaessa kannattaa aloittaa kiukaan, saunanoven sekä mahdollisten ikkunoiden / ikkunan sijainnista. Samoin on hyvä miettiä montako saunojaa lauteille pitäisi kerralla mahtua. Kulmalaude ei aina ole se kaikkein tilavin ratkaisu saunassa, vaikka voisi luulla niin.

Lue lisää mitoituksesta

Kiuas

Kiuas

Kiuas on sauna sydän. Kiukaan valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa ja miettiä tarkkaan mitä kiukaalta haluaa. Markkinoilla on paljon valinnanvaraa ja eri valmistajien kiukaita kannattaakin vertailla keskenään.

Lue lisää kiukaan valinnasta

Ilmastointi

Ilmastointi

Oikein suunniteltu ilmastointi takaa miellyttävän saunahetken. Yksi tärkeimpiä asioita saunomisessa on riittävä hapen saatavuus saunomisen aikana. Tämän takaa se, kun ilmastointi on suunniteltu huolellisesti ja oikein.

Lue lisää ilmastoinnista

Eristeet ja seinät

Eristeet ja seinät

Seinä- ja kattorakenteet saunaan tulisi tehdä huolellisesti, huomioiden lämmöneristys, kosteussulku ja riittävä ilmankierto. Kunnollisella eristyksellä estetään lämmön karkaaminen saunan ulkopuolelle.

Lue lisää eristeistä ja seinistä

Lauteet

Lauteet

Laude suunnitellaan jokaiseen saunaan saunojien tarpeen mukaisesti, saunan koko ja kiuas huomioiden. Tässä vaiheessa viimeistään pitää tietää mikä kiuas saunaan tulee. Laudekokonaisuus suunnitellaan aina kiukaan, saunan korkeuden ja oven sijainnin perusteella.

Lue lisää lauteiden suunnittelusta

Valaistus

Valaistus

Saunan valaistus pitää ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Kuituvalaistus on saunassa jo arkipäivää. Kuituvalaistus on ylivoimainen niin energiatehokkuuden ja valaistustehon puolesta normaaleihin lauteen alle asennettaviin valoihin.

Lue lisää valaistuksen suunnittelusta

Lisäehostus

Lisäehostus

Saunaan on saatavilla myös monenlaisia lisäehosteita ja käyttämukavuutta parantavia tuotteita. On valaistua kiulua, lämpömittaria, kosteusmittaria ja jopa sauna-automaatteja jotka napinpainalluksella kaataa vettä kiukaalle.

Lue lisää lisäehostuksista

Puhtaanapito

Puhtaanapito

Saunan pesu ei ole sitä, että lauteet ja seinät huuhdotaan juoksevalla vedellä joka saunomisen jälkeen. Tämä saa aikaan sen, että puumateriaalit saavat paljon vettä, joka imeytyy syvälle ydinpuuhun. Sauna kannattaa pestä kunnolla pari kertaa vuodessa, riippuen paljon saunoo.

Lue lisää puhtaanapidosta

Usein kysyttyä

Usein kysyttyä

Saunaa suunnitellessa nousee varmasti jossain kohtaa kysymyksiä. Olemme koostaneet näitä erilliselle sivulle.

Useimmin kysytyt kysymykset