Saunan tärkein elementti, kiuas.

Osion otsikko

Kiuas on sauna sydän. Kiukaan valintaan kannattaa käyttää hieman aikaa ja miettiä tarkkaan mitä kiukaalta haluaa. Markkinoilla on paljon valinnanvaraa ja eri valmistajien kiukaita kannattaakin vertailla keskenään. Tässä vaiheessa olisi hyvä huomioida se, millaisen lauteen saunaan haluaa, koska siihen vaikuttaa myös paljolti kiukaan valinta. Kiukaiden suojaetäisyydet kannattaa aina tarkistaa, koska niissä on huikeita eroja. Lauteen läpi integroitavissa kiukaissakin on paljon valinnanvaraa ja suojaetäisyydet vaihtelevat niissäkin reilusti. Esimerkiksi Magnum Original kiukaissa suojaetäisyys alalauteeseen on vain 2 cm.

Nykyaikaisissa kiukaissa alkaa olemaan paljon kiveä. Iso kivimäärä mahdollistaa pehmeät ja kosteat löylyt, joka tuo hieman puusaunan tunnelmaa. Nykyään 6,6kW kiukaassa saattaa olla jopa 100kg kiviä! Iso kivimäärä kasvattaa saunan lämmitysaikaa hieman, mutta ”maksaa itsensä takaisin” parempana löylynä. Isolla kivimäärällä varustettuun kiukaaseen pitää varata löylyvettä enemmän, koska lämpö otetaan löylyn kautta. Pienellä kivimäärällä varustettu kiuas lämmittää saunan nopeammin, mutta myös hyytyy nopeammin saunottaessa ja löyly on monesti kuiva ja pistävä.

Puukiukailla on vankka asema suomalaisissa saunoissa, varsinkin mökeillä. Ranta- ja ulkosaunoissa niistä pidetään tiukasti kiinni. Lempeitä ja kosteita löylyjä arvostavat valitsevat saunaansa puukiukaan, jonka tuoksu myös kuluu perinteisesti suomalaiseen saunakulttuuriin.

Puukiukaissa on selvästi suuremmat suojaetäisyydet kuin sähkökiukaissa. Puukiukaiden suojaetäisyyden puurakenteisiin on 500 mm ja palamattomaan materiaaliin, kuten kiviseinään, 50mm. Puukiuas vaatii myös etäisyyttä kattoon enemmän kuin sähkökiuas. Kiukaan suojaetäisyyksiä voidaan pienentää esim. mineriittilevyllä, ruostumattomasta teräspellistä valmistetuilla elementeillä ja muuratuilla seinillä.

Suojaetäisyydet kannattaa aina tarkistaa myyjältä ennen kiukaan ostoa ja suunnitella sauna lauteineen ammattilaisen kanssa. Puukiukaat tarvitsevat enemmän tilaa ja niissä on huomioitava helppo puiden lisääminen. On puukiukaita, joita lämmitetään toisesta tilasta kun saunasta. Tämä helpottaa tilan suunnittelua.

Magnum Original Malja kiuas kuituvaloilla
Magnum Original Malja kiuas kuituvaloilla
Iki sähkö-ja puukiuas
Iki sähkö-ja puukiuas

Kiukaan sijaintiin vaikuttaa ovi ja saunan mitat. Esimerkkinä pitkä ja kapea sauna, jossa ovi keskellä. Tälläiseen saunaan kiuas kannattaa sijoittaa suoraan takaseinälle keskelle seinää ja lauteet sijoitetaan silloin molemmille sivuseinille. Toisena esimerkkinä neliönmallinen sauna jossa ovi toisessa laidassa, kiuas oven vasemmalle tai oikealle puolelle, riippuen kummalle jää enemmän tilaa. Laudetarjouspyyntö kannattaa laittaa meille ennen talon rakentamista, jolloin voimme neuvoa parhaan ja turvallisimman kiukaan paikan.

Alla kaksi esimerkkiä pohjakuvineen miten kiuas voidaan sijoittaa saunaan. Kiukaan sijoittamista tulee miettiä turvallisuus edellä. On syytä välttää heti oven eteen kiukaan laittoa pienissä saunoissa, ellei kiuasta saada verhottua kaitein. Monesti kiuas yritetään sijoittaa liian pienessä saunassa juuri väärään kohtaan. Kumpikin ratkaisu toimii, mutta esimerkki 1:ssä kustannukset nousevat lisäkaiteen takia. On myös vaarana että kuumasta kiukaasta ottaa kiinni, ellei suojakaide nouse kiukaan päälle saakka. Tässä tapauksessa Tähtisaunat suosittelee esimerkki 2:sta.

Esimerkki 1, kiuas heti nousun edessä
Esimerkki 1, kiuas heti nousun edessä
Esimerkki 2, kiuas lauteenpäässä nurkassa
Esimerkki 2, kiuas lauteenpäässä nurkassa

Kiukaita on kolmen erityyppisiä: jatkuvalämmitteinen, kertalämmitteinen ja heti valmis. Näiden kolmen kiuastyypin väliltä asiakas valitsee mieleisensä käyttötarpeen mukaan.

Jatkuvalämmitteinen kiuas on perus sähkö- tai puukiuas, joka lämmitetään ennen saunomista ja pidetään päällä saunomisen ajan.

Kertalämmitteinen kiuas lämmitetään kuumaksi ennen saunomista ja sammutetaan saunaan mentäessä. Tämä vaatii isomman kivimäärän kuin jatkuvalämmitteisissä kiukaissa. Iso kivimäärä takaa kosteat ja pehmeät löylyt.

Hetivalmis kiukaan toimintaperiaate on, että kiuas on koko ajan esilämmitettynä. Saunomaan mentäessä nostetaan luukku ja lisätään tehoa, jolloin saunomisen voi aloittaa heti. Tämä tyyppi sopii kiireisille ja paljon saunoville ihmisille.

Magnum 18kW kiuas
Magnum 18kW kiuas. Voidaan käyttää niin jatkuva- kuin kertalämmittäisenä.

Muut saunan suunnitteluvinkit