Kiitos Tähtisaunat laudepaketin tilaamisesta. Seuraavassa käsitellään Original mallien Kulma ja U-lauteiden asennusta. Tähtisaunat toimittaa tämän ohjeen lisäksi valokuvat asennettavasta lauteesta. Tämä helpottaa teidän lauteenne asentamista, koska tuotteemme on aina ns mittatilaustuote. Seuraavassa ensin esimerkkikuvat tämän asennusohjeen lauteesta. Kyseessä on U-mallinen laude, mutta tämä ohje sopii myös Kulmamalleihin. Laudeosat kannatta öljytä ennen asennusta, mutta vain loppusiivous on tehty. Tässä ohjeessa on muutamasta eri lauteesta kuvia, jotta saadaan katettua yleisimmät kokonaisuudet samassa ohjeessa.

Täysin sopivaa ohjetta emme pysty ikinä toimittamaan koska teemme jokaisen lauteen mittatilaustyönä juuri teidän saunaanne sopivaksi suunniteltuna.

Asennukseen tarvitset vähintään akkuporakoneen tai ruuvinväätimen,  TX20 torx konekärjen, TX25 torx konekärjen, vatupassin, 17mm lenkkiavaimen, mittanauhan ja muutaman tunnin aikaan.

Valmiskuva
Valmiskuva
Runkokuva
Runkokuva

Asennusvaihe 1

Yleensä Original lauteen asennus alkaa selkänojista. Ensimmäisenä tarkista asennuskorkeus. Vakiokorkeus selkänojalle on 400mm ylälauteen pinnasta. On kuitenkin syytä ottaa huomioon mahdolliset ikkunat ym. Tässä asennuksessa jouduimme laskemaan selkänojaa 30mm ikkunan vuoksi. Aloita asennus kulmahyllystä. Kulmahylly on 45mm lopullista korkeutta alempana. Asenna kulmahylly suoraan vatupassia hyväksikäyttäen. Asenna kaariosa kulmahyllyyn kiinni.

Jos teillä on U-mallinen laude, toista sama toiselle puolelle ja katso elementti samalle korkeudelle. Tämän jälkeen asenna suorat osuudet paikoilleen. Kaariosan ruuvi 90mm, suoran osuuden yläruuvi 55mm ja alaruuvi 90mm. Nämä on yleensä eriteltynä mukana toimitettavassa ruuvilaatikossa.

Asennusvaihe 2

Laudepakettiin kuuluu kahdenlaisia eripituisia jalkoja, joista pidemmät kannattelevat ylälaudetta ja lyhyemmät alalaudetta. Kiinnitä ensin pidemmät jalat tukevasti alarunkoon kiinni. Jalat on yleensä paketoituna alalauteen etupuuhun ja tehtävänä on laittaa jalat merkkien mukaisesti. Mukana tulevassa runkokuvassa kaikki jalat on merkitty J1, J2, J3 jne joka helpottaa runkojen asettamista oikeille paikoille.

Rungot voivat myös tulla paikan päälle kasattuina, riippuen kuljetustavasta. Yhdistä alarungon elementit toisiinsa ja aseta lauteiden runko oikealle paikalle saunassasi. HUOM! Jos olet noutoasiakas tai osat kuljetetaan teille niin, että suorat väliritilät ovat kiinni jalkarungoissa, tiputa myös kulman ritiläkaari valmiiksi paikoilleen ennen ylälaudetta!

Asennusvaihe 3

Asenna alalauteen kiinteät runko-osat alalauderunkoihin kiinni. (Esimerkkirunkokuvassa R7, R8 jne.) Ruuvit tulevat alalauderungon takaa kiinni. Älä ruuvaa vielä seinään.

Asennusvaihe 4

Nosta ylälauderungot paikoilleen. Ylälaude kohdistuu jaloissa olevaan metallitappiin alareunoista. Kasaa ylärungot myös toisiinsa kiinni, älä kiinnitä seinään vielä. Ruuvaa kulmakaaret kiinni. Kaarien paikat ja puolet on merkattu osiin.

Asennusvaihe 5

Teemme lauteisiin aina pienen asennusvaran. Yleisesti asennusvara on 15-20mm ja kun olette saaneet lauteen tähän tilaan, kannattaa laude keskittää saunaan. Katso että näkyvien päätyjen välys näyttää silmään hyvältä (5mm~). Jos kiuas on tehty tulevaksi alalauteesta läpi/alalaude täyttää koko saunan, kannattaa välykset katsoa kunnolla, jotta lopputulos on siisti ja viimeistellyn näköinen. Tämän jälkeen laita ylälauderungot seiniin kiinni (ruuvit 90mm pitkiä, tulee mukana!), suoraan rungon läpi ruuvattuna samaan rimaan jossa paneeli on kiinni. Jos taakse on jäämässä iso rako, tilkitse raot ruuvin vierestä/kohdalta mukana tulevilla vanerilapuilla.

Naulausriman voi paikantaa yleensä katsomalla missä kohtaa paneeli on naulattu seinään. Jos nauloja ei näy, kokeile paneelin alapinnasta kädellä, missä kohtaa rima on. Käytä vatupassia apuna, jotta lauteet asentuvat suoraksi. Kun runko on saatu seinään kiinni, ruuvaa väliritlät lopullisesti paikoilleen ja nosta ylälauteen pintalaudoitus paikalleen. Pintalautoja ei kiinnitetä runkoihin kiinni. Tarkista suoruus myös syvyyssunnassa ja säädä edessä olvien jalkojen säätöjaloilla. Asenna myös mahdolliset päätykaiteet paikoilleen tässä vaiheessa.

Asennusvaihe 6

Aseta alalauteen välipuut paikoilleen. Jos välipuu on palkkikengän päällä, sitä ei tule kiinnittää ruuvein. Palkkikenkäratkaisu tekee saunan siivoamisesta helppoa, kun rungot voi nostaa siivouksen ajaksi pois tieltä. HUOM! Jos seinien vieressä olevat kiinteät rungot ovat pitkiä (yli 600mm), ruuvaa ne myös seiniin kiinni samaan tapaan kuin ylälauteet. Tarkista suoruus vatupassilla ja säädä säätöjalalla.

Asennusvaihe 7

Nosta pintalaudoitus paikoilleen. Pintalautoja ei kiinnitetä runkoihin kiinni. Jos kiuas tulee integroituna alalauteen läpi, keskitä kiuas oikealle kohdalle samalla. Jos saunaan tulee alauteen päällä makaava kiuaskaide, nosta se myös paikoilleen. Alalauteen pintalaudoissa on reiät kaiteen jaloissa oleville metallitapeille ja kaide asetetaan niiden mukaan. Jos kiuasta ei integroida alalauteesta läpi, kaide kiinnittyy suoraa runkoon. (tästä ei kuvaa)

Aseta jakkara paikoilleen ja asennus on valmis. (HUOM. Esimerkkikuvassa porrasjakkara on erikoismalli joka on osana alalaudetta. Normaalisti mukana toimitetaan irtopalli!!!)

Ongelmatapauksissa voitte ottaa yhteyttä tuotantoomme numeroon 044 302 9505 (Arkisin klo 8-15)