Oikeaoppinen eristys pitää lämmön saunan sisällä.
Seinä- ja kattorakenteet saunaan tulisi tehdä huolellisesti, huomioiden lämmöneristys, kosteussulku ja riittävä ilmankierto. Kunnollisella eristyksellä estetään lämmön karkaaminen saunan ulkopuolelle. Eristevillan paksuuden tuleekin olla seinissä vähintään 50 mm ja katossa vähintään 100 mm. Villan päälle laitetaan kosteussulkuna toimiva alumiinipaperi, joka on limitettävä jokaisen sauman kohdalla riittävästi päällekkäin. Saumat teipataan huolellisesti alumiiniteipillä. Alumiinipaperin päälle kiinnitetään tuuletusrimat ja paneelin naulauspuut. Tuuletusrakoa alumiinipaperin ja paneelin väliin tulisi jäädä vähintään 10 mm mutta esimerkiksi Tähtisaunat käyttää 22mm naulausrimaa paneelin ja eristeen välissä
Nykyään suositaan paljon myös valmiita eristelevyjä, jotka ovat alumiinilla päällystettyä uretaania. Näiden asennus on helppoa ja niiden lämmöneristys on yleensä parempi kuin villa + alumiinipaperi eristyksellä. Eristelevyt saumataan uretaanilla ja kun uretaani on kuivaa, se leikataan ja sauma viimeistellään alumiiniteipillä. Alla esimerkkikuvat molemmista eristeistä. Eristelevyt pitää kiinnittää puunpaloilla + naulalla katon alaslaskuun. Jokaisella valmistajalla saattaa olla erilainen ohje ja suosittelemme noudattamaan aina annettuja ohjeita. Tapoja tehdä on yhtä paljon kuin tekijöitä, vanha sanonta kertoo.
Saunassa käytettävän paneelin paksuus on yleensä 15 mm. Leveydessä on paljon valinnanvaraa, samoin väreissä. Eloa saunaan saadaan vaihtelemalla panelointisuuntaa ja käyttämällä eri materiaaleja.
Jos saunan seinistä haluaa vaalean, silloin yleensä käytetään tervaleppä panelointia. Tummemman saunasta saa käyttämällä lämpöhaapapaneelia, joka voidaan parafiiniöljykäsittelyllä saada tummemman ruskeaksi. Usein halutaan vaaleat seinät ja tummempi laude, silloin hyvä valinta paneeliksi on tervaleppä ja lauteeksi lämpöhaapa.
Lämpökäsitelty paneeli kannattaa aina kiinnittää haponkestävillä nauloilla. Normaali sinkitty/pinnoitettu naula saattaa ruostua ajan kanssa paneelissa.
Panelointi on itsessään helppoa. Tähtisaunat tekee saunanpaneloinnit ilman katto- ja nurkkalistoja. Katto paneloidaan ensimmäisenä, sitten takaseinä ja jatketaan sivuseinille. Seinäpaneelit törmää kattopaneeleihin. Jos seinäpaneeleiden naulausrima ei ole ihan saunan nurkassa, tulee paneloinnista todella siisti pelkästään sillä että sivuseinän paneeli törmään takaseinän paneeliin, 2mm raolla. Ainoastaan etuseinän panelointi pitää tehdä ovenpäällä olevien paneeleiden kanssa tarkasti, koska ne raot ovat näkyvimpiä.
Näköä saadaan aina leveällä paneelilla saunaan. Paneelin profiilityyppejä on myös monia. STS, STP, STV, sormipaneeli yms. Saunassa kätetetään yleisemmin STS ja STP profiililla olevia paneeleita. Värimaailma saadaan aikaan monesti paneelin ja laudemateriaalin erosavaisuuksilla. Esimerkkinä kontrastia saa helposti niin, että lauteet ovat lämpöhaapaa ja seinät tervaleppää. Tämä luo hienon tumman ja vaalean kokonaisuuden. Alla myös esimerkit profiileista. Vasemmalta alkaen STP STS STV Sormipaneeli