Saunan mittasuhteet kannattaa ottaa huomioon jo taloa suunnitellessa

Suunnittelussa huomioitavia asioita

Saunaa suunniteltaessa kannattaa aloittaa kiukaan, saunan oven sekä mahdollisten ikkunoiden / ikkunan sijainnista. Samoin on hyvä miettiä montako saunojaa lauteille pitäisi kerralla mahtua.

Laudemalleja on monia ja Tähtisaunat suunnittelee lauteet lähtökohtaisesti käytännöllisiksi. Jos esimerkiksi saunan koko on 1500x1600mm ja tilaan haluttaisiin mahduttaa pieni kulmalaude, kannattaa ottaa heti huomioon saunojien määrä. Tälläisessä tilassa kulmalauteen pienempi mitta on kiukaan jälkeen n. metri, joten saunojia mahtuu yleensä kaksi. Mutta jos saunaan tekeekin suoran lauteen, mahtuu saunojia jo kolme.

Saunojat on hyvä mitoittaa 550mm-600mm kokoisiksi ylälauteella. Alla esimerkkikuva saunojineen tämänkokoisessa saunassa. Tilaan on mahdollista tehdä esimerkiksi näyttävä Tähtisaunojen Original kulma laudemalli, tai sitten Original malli suorana, joka mahdollistaa enemmän saunojia samaan aikaan löylyihin.

Olisi saunasi minkäkokoinen tahansa, Tähtisaunat suunnittelee juuri saunaasi sopivan kokonaisuuden toiveitesi mukaisesti. Suunnittelu on tarjouksen pyytäjälle ilmainen.

Saunan korkeus olisi hyvä olla 2100 mm – 2300 mm välillä, niin silloin ei lämmitetä turhaa hukkatilaa. Ihanteellinen laudekorkeus on silloin kun katon ja ylälauteen väliin jää 1100 mm – 1250 mm tilaa. Näiden mittojen ulkopuolella saunassa on liian kylmä tai liian kuuma.

Jos ylälauteen ja katon välinen matka on esimerkiksi metri, tulee löyly todella pistävänä heti niskaan. Myös saunojan ollessa pitkä, saattaa pää ottaa kattoon kiinni selkä suorana istuttaessa. Jos taas ylälauteen ja katon välinen matka on 1250+mm, kestää saunan lämmittämisessä kauan, jotta ylälauteella olisi mukava saunoa.

Korkea sauna myös tuo eteen sen, että yksiaskelmaisella saunan nousujakkaralla ei enää pärjää, vaan on tehtävä kaksiaselmainen porras, jotta nousun välimitta ei kasva suureksi. Esimerkkinä 800mm alalaude, yksiaskelmaisella nousu on 400mm per askelma, mutta kaksiaskelmaisella nousu on vain 266mm per askelma. Liikuntarajoitteisille ihmisille kaksiaskelmainen on aina parempi valinta, vaikka sauna olisikin matala.

Kauttamme saa myös seinään kiinnitettäviä nousutukia, josta on kiva ottaa kiinni saunaan noustaessa.

Kulma- ja suoralaude esimerkkeinä

Kulmalaude integroidulla kiukaalla
Kulmalaude integroidulla kiukaalla
Suoralaude integroidulla kiukaalla
Suoralaude integroidulla kiukaalla

Vastakkainistuttava ja U-laude

Otetaan tähän toinen esimerkki lauteen muodon vaikutuksilla saunojien määrään. Tämä esimerkkisauna on 2800mm x 1800mm, ovi keskellä eikä enää siirrettävissä. Lauteille pitäisi saada mahtumaan vähintään 7 ihmistä väljästi istumaan ja alkuperäisessä suunnitelmassa ollut vastakkainistuttava laude.

Kuvista huomaa että saunaan saadaan U-muotoisella lauteella tarvittava määrä istumaan väljästi ja kiuas on turvallisemmassa paikassa kuin alkuperäisessä suunnitelmassa. Lauteen muodolla ja kiukaan sijoituksella on iso merkitys saunaa suunnitellessa.

Vastakkainistuttava
Vastakkainistuttava
U-laude
U-laude

Vesivaraajan ja ikkunan huomioiminen

Kun saunaa suunnitellaan, niin on hyvä ottaa huomioon, onko vesivaraaja suunniteltu lauteiden alle. Jos näin on, niin yleensä lauteisiin pitää tehdä muutostöitä, jotta laude sopii saunatilaan. Tilattaessa mittatilauslauteita, on hyvä kertoa vesivaraajan koko. Monesti laudetta joudutaan leventämään, jotta vesivaraaja sopii lauteen alle.

Varaaja PRO lauteen alla
Varaaja PRO lauteen alla

Jos saunassa on ikkuna, niin mitoitusvaiheessa on hyvä huomioida sen alareunan korkeus, varsinkin jos laude tulee olemaan ikkunan alla. Silloin tulisi miettiä laudekorkeus ja näin ollen myös selkänojan korkeus, ettei käy niin, että selkänojaa ei voidakaan asentaa, koska ikkuna tulee eteen. Tässä vaiheessa oleellista on siis tietää saunan lopullinen korkeus.

Yleisemmin saunat rakennetaan niin, että katon ja ikkunan alareunan välinen matka on 800mm~, jolloin selkänojat mahtuvat vielä ikkunan alle. Tämä toki on erittäin tapauskohtaista ja ne pitää päättää talon ulkopintoja suunnitellessa.

Ikkunan sijaintiin vaikuttaa myös esteettömyysseikat. Ei ole mukavaa jos naapuri näkee suoraan saunaasi sisälle. Maisemia, kuten järveä, taas on kiva katsella kun istuu lauteilla. Tällöin ikkunan sijainti tulee miettiä siten, että se on laudetta vastapäätä.

Muut saunan suunnitteluvinkit